Burun, yüz bölgesinin estetiğini belirleyen en önemli unsurdur. Rinoplasti ya da estetik burun cerrahisi, burunun yeniden şekillendirilmesi ve estetik görünüm verilmesi ameliyatıdır. Estetik cerrahinin teknik olarak özellikli ameliyat grubunu oluşturur; çünkü burun yüzün tam ortasındadır ve en küçük hata ve asimetri göze çarpar. Ayrıca nefes alma fonksiyonunu olan bir organdır. Burun yeniden şekillendirilirken bu işlevi bozulmamalı, nefes almada bozukluk var ise düzeltilmelidir.
Rinoplasti ile buruna, mevcut yapısı ve yüzle olan orantısına bakılarak, yeni bir şekil verilir. Burun boyutları küçültülür veya büyültülür, daraltılır veya genişletilir, kısaltılır veya uzatılır, sağa sola eğrilikler varsa düzeltilir. Burun sırtı çökükse dolgunlaştırılır, çıkıksa fazlalıkları alınır. Burun ucu kaldırılır veya indirilir, ucu inceltilir veya kalınlaştırılır, eğriliği ve asimetrisi düzeltilir. Burun delikleri büyükse küçültülür, asimetrisi düzeltilir. Burun-dudak açısı, burun-alın açısı değiştirilir, burun ile alın birleşme noktası alçaltılır veya yükseltilir.
Burun şeklinin düzeltildiği bir girişim olan rinoplasti ile birlikte; burun içindeki kıkırdak ve kemik eğriliklerine (septum deviasyonu) ya da burun etlerine (konka hipertrofisi) bağlı nefes alma problemleri de düzeltilir. İdeal burun estetiği, yüzdeki diğer oluşumlara uyan ve iyi nefes alma fonksiyonu olan bir burun oluşturmaktır.
Burun estetiği, burun gelişiminin tamamlanmasından itibaren yapılabilir. Bu sınır kadınlarda 16-17, erkeklerde 17-18 yaşlarına denk gelmektedir. Ameliyatın en çok yapıldığı yaşlar 18-25 arasıdır. Rinoplasti öncesi hastanın beklentilerinin cerrah tarafından bilinmesi, bu beklentilerin gerçekçi olup olmadığının anlaşılması ve ne kadarının karşılanacağının hastaya anlatılması çok önemlidir. Cildi çok kalın ve yağlı, kıkırdakları zayıf olan hastada alınacak sonuç çok iyi olmayabilir. Kendi burnunun, hayranı olduğu birisine benzetilmesini isteyen hastada hayal kırıklığı oluşabilir. Herkesin burun derisi, kemik ve kıkırdak yapısı farklı özelliklere sahiptir; her yüze her burun modeli olmaz.
Rinoplasti, ameliyathane şartlarında ve çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir, yaklaşık 2-3 saat sürer. Ameliyatta yapılan uzun etkili lokal anestetikler sayesinde, hastalar ameliyat sonrası hiç ağrı duymazlar. Hastaları daha çok nefes alamama, bir hafta içinde tamamen kaybolan şişlik ve morluklar rahatsız eder. Ameliyat sonrası, bazı durumlarda uygulanan burun tamponları 2. günde çıkartılır, 5-6. günde alçı ve dikişler alınır. Kesiler burun delikleri içinde yapıldığından, ameliyat sonunda görünür bir yara izi kalmaz. Burun ve yüzdeki şişlikler 1 ay sonra büyük ölçüde geçse de, nihai sonuç 6-12. ayda alınır.
Rinoplasti ameliyatının sonucu kalıcıdır. Ancak yaşla oluşan burun değişiklikleri, rinoplasti sonrasında da devam eder. Burun derisi kalınlaşır, ucu düşer, kıkırdakları biraz büyür; ancak burun hiçbir zaman eski haline dönmez.