Bu yazımda sizlere erkekte meme büyümesi, yani tıptaki adı ile “jinekomasti”den bahsedeceğim. Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun tek veya çift taraflı olarak fazla büyümesi ve kadın memesine benzer bir görünüm almasına verilen isimdir.
Jinekomastili hastanın şikayetleri nelerdir?
Jinekomasti psikolojik strese neden olarak, kişinin yaşantısını, giyim tarzını etkileyebilecek sosyal bir problem haline gelebilir. Sorundan aşırı rahatsız olmalarına rağmen; böyle bir durumu, sadece kendilerinde olduğunu düşünerek kimseyle paylaşmazlar. Oysa ki jinekomasti tedavisi tahmin edildiği kadar zor değildir. Görsel açıdan rahatsızlık duymaları yanında, memede ağrı, şişkinlik ve gerginlik hissi ve meme kanseri olma kuşkusu, jinekomasti sorunu olan hastaların doktora başvurma nedenleridir.
Fizyolojik jinekomasti ne demektir?
Erkek memesinde görülen büyümenin normal (fizyolojik) sayıldığı 3 dönem vardır:
- Yenidoğan Dönemi: Yenidoğan bebeklerde %50 oranında görülür. Anne kanındaki yüksek düzeydeki östrojenin anneden plasenta yoluyla bebeğe geçmesi sonucu geçici olarak jinekomasti oluşur, bir süre sonra kendiliğinden düzelir.
- Ergenlik dönemi: Ergenlik çağında (10-16 yaş) hormonlarda dalgalanmalar yaşanır. Östradiol miktarının testosterona oranla fazla miktarda olmasına, meme dokusu tek veya çift taraflı büyüme ve hassasiyetle yanıt verir.
- Yaşlılık döneminde: Yaşlanmaya bağlı olarak testesteron düzeyinin düşmesi ve östrojen üretiminin artmasıyla, yaşlıların %40’ında jinekomasti görülür.
Hangi durumlarda patolojik jinekomasti görülür?
- Çocukluk, ergenlik ve erişkin dönemlerinde, aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı patolojik jinekomasti meydana gelir.
- Kadınlık hormonunun (östrojen) arttığı durumlar,
- Erkeklik hormonunun (androjen) azaldığı durumlar,
- Testis iltihabı, varikosel ve böbrek yetmezliği gibi sonradan ortaya çıkan sağlık sorunları,
- İlaç ya da madde kullanımına bağlı nedenler.
- HIV gibi mekanizması bilinmeyen nedenler.
İdiopatik jinekomasti ne demektir?
Jinekomasti olgularının büyük çoğunluğu idiopatiktir, yani nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yapısal ve genetik nedenlerle, altta yatan bir patoloji olmadan ortaya çıkar.
İdiopatik jinekomastiden;
- Androjen öncüllerinin başta meme dokusunda olmak üzere östrojene dönüşmesi,
- Gün boyu testesteron salgısının düşük olması
- Meme dokusunun genetik olarak östrojene duyarlı olması gibi mekanizmalar sorumlu tutulmaktadır.
- Ergenlik çağında başlayan jinekomasti devam eder.
Jinekomastinin tanısı nasıl konur?
- Öncelikle hastanın tıbbi hikâyesi alınırak sürekli kullandığı ilaçlar, alkol, uyuşturucu madde ve kas kitlesini arttırmak için kullanılan anabolizan ilaçlar sorgulanmalıdır.
- Fiziksel muayene sonucunda, jinekomastinin tek veya çift taraflı olduğu, sebebinin yağ dokusundan ya da göğüs dokusunun genişlenmesinden kaynaklandığını teşhis edebilir.
- Jinekomastili hastalarda LH, FSH, testosteron, östradiol, prolaktin ve beta-HCG gibi hormonlara bakılır. Meme dokusunda ani büyümesi olan orta yaşlı bir kişide, hormon salgılayan bir tümör olasılığına karşı, ilaveten tümör göstergeleri de incelenir.
- Bunun dışında hepatit, siroz, tiroid hastalıkları, akciğer hastalıkları, testis hastalıkları, böbrek hastalıkları olasılığına karşı gerekli kan ve idrar tetkikleri yapılır; tiroid, akciğer, karın ve testise yönelik, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri uygulanır.
Jinekomasti nasıl tedavi edilir?
- Jinekomastiyi meydana getiren neden belirlenebilirse, öncelikle buna yönelik tedavi uygulanır; sonra jinekomasti tedavi edilir.
- Günümüz modern cerrahi teknikleri sayesinde jinekomasti, hızlı, etkili ve güvenilir bir biçimde tedavi edilebilmektedir.
- Cerrahide amaç sadece fazla dokuları almak değil, aynı zamanda ideal vücut şeklini ve simetriyi sağlamaktır.
- Jinekomasti ameliyatı, alınacak dokunun ayarlanmasıyla, bu bölgenin simetrik ve şekilli bir göğüs yapısı yaratacak şekilde şekillendirilmesi ameliyatıdır.
- Modern cerrahi teknikler sayesinde, eskiden sık olarak görülebilen meme başı ve meme çevresi çöküklükleri neredeyse hiç gözükmemektedir.
Liposuction ile jinekomasti tedavi edilebilir mi?
- Jinekomasti hastalarının çoğu birinci (hafif) veya ikinci (orta) derecelidir. Liposuction ile birinci ve ikinci derecedeki jinekomasti tedavisinde çok başarılı sonuçlar alınır.
- Sadece liposuctionla meme ve çevresindeki yağ dokusu ve meme dokusu istenilen biçimde şekillendirilir.
- Jinekomasti ameliyatı ile birlikte liposuction yöntemiyle, özellikle bel ve karın bölgesindeki inatçı yağ fazlalıklarından da kurtulabilirsiniz. Böylece daha şekilli ve erkeksi bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Jinekomasti ameliyatı sonrası süreç nasıldır?
- Hasta, doktorun tavsiyesine ve anestezi yöntemine bağlı olarak kendini de iyi hissediyorsa, aynı gün taburcu olabilir veya 1 gece hastanede kalır.
- Tedavide hafif ağrı kesiciler ve infeksiyondan korunmak için antibiyotik verilir.
- Ameliyatta dokuların altına uzun etkili lokal anestezikler verildiğinden, ilk gece hemen hiç ağrı olmamaktadır. Sonrasında 1-2 gün çok hafif ağrılar olabilmektedir.
- Ameliyat bölgesinde ilk günlerde ödem, morluk, hassasiyet, uyuşma, batma, yanma hissi ya da kol hareketleriyle ağrı olabilir.
- Ameliyat bölgesini baskı altına almak için kişiye 4-6 hafta arası kullanacağı özel bir korse giydirilir. İlk kontrolden sonra hasta banyo yapabilir ve günlük yaşamına geri dönebilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sıklıkla talep gören uygulamalarımız ve ameliyatlarımız