Meme asimetrisi neden oluşur, nasıl tedavi edilir?
Her iki taraftaki iyileşme sürecinin farklılığına bağlı olarak meme asimetrisi oluşabilir.
Ameliyat öncesi memelerdeki minimal asimetri fark edilmez ve her iki tarafa eşit büyüklükte ve yerleşimde cep açılıp, eşit büyüklükte protez konulursa; ameliyat sonrası memelerdeki asimetri belirginleşebilir.
Göğüs kafesi anormallikleri olan kişilerde doğru anatomik protez seçilmezse meme asimetrisi oluşabilir.
Simetriyi sağlamak için, meme protezinden biri ilkinden daha basit olan bir operasyonla çıkartılıp uygun olan yenisi ile değiştirilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrası sütyen kullanılmasına gerek var mıdır?
Birçok kişi, silikon ile meme büyütme ameliyatı sonrasında, artık sutyen kullanmaya gerek olmadığı yanılgısına kapılırlar.
Ancak bilinmelidir ki bu ameliyat, memeleri yaşlanma ve yerçekimi etkilerine karşı koruyamaz.
Ameliyat sonrası tüm yaşam boyunca sutyen takılması büyüyüp güzelleşen memelerin şekillerini koruyabilmesi açısından gerekli ve önemlidir.
Aslına bakılırsa, bu işlem sonrası sutyen kullanılması, öncesine göre daha da gereklidir; çünkü memelerin ağırlığı protez sebebiyle arttığından, yerçekiminin etkisine daha da fazla maruz kalırlar.
Günlük yaşantıda sutyen kullanılması gerektiği unutulmamalı, özel gecelerde, sutyen takılmaması gereken elbiselerin giyilebileceği bilinmelidir.
Meme protezi, meme kontrollerini ve mamografiyi olumsuz etkiler mi?
Meme protezinin mamografi (memenin radyolojik tetkiki) sırasında x-ışınlarını engellediği ve bu nedenle meme kanseri tanısını geciktirdiği yönünde yanlış bir kanı vardır.
Yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki; protezli hastalarda mamografinin etkinliği, protezi olmayan hastalar ile hemen hemen aynıdır. Silikon meme implantları mamografiye engel olmaz.
Kadınlar rutin meme kontrollerine devam edip, meme protezleri ile mamografi çektirebilirler ve cerrahi muayene olabilirler.
Meme protezi mamografide bir boşluk olarak görülür. Göğüs kasının altında meme protezi olan hastaların mamografik incelemesi, meme bezinin altında olan proteze göre daha iyi görüntü verir.
10 yıldan uzun süredir bulunan meme protezlerinde, protezin çevresindeki kapsülün içinde, ince kalsiyum tabakası oluşabilmektedir.
Bu kalsiyum tabakasının küçük lezyonları gizleme ya da kanseri taklit etme gibi durumlara yol açmadığı söylense de dikkatli olunmalıdır.
Protezli hastaların mamografisinin deneyimli radyologlar tarafından incelenmesi daha uygun olur. Öte yandan, mamografi yapılamayan hastalarda, meme ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri ile de meme dokusu incelenebilir ve şüpheli lezyon varsa saptanabilir.
Silikon protezli memede kanser gelişmesi halinde, kansere yönelik ameliyat ve diğer tedavi şekilleri standartlar doğrultusunda uygulanır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sıklıkla talep gören uygulamalarımız ve ameliyatlarımız